Generelle oplysninger

Tid & sted

Fredag den 18., lørdag den 19. og søndag den 20. august 2023 i Københavns Lufthavn - Roskilde.

Målgruppe

Arrangementet henvender sig til hele familien. Specielt satses på at repræsentere og informere om de forskellige uddannelsesmuligheder indenfor flyvning - såvel civilt som militært - således at f.eks. uddannelsessøgende på nærmeste hold kan orientere sig om en mulig karriere relateret til flyvning.
Geografisk set forventes besøgende fra hele Sjælland, Lolland Falster og fra Fyn, da Roskilde Airshow 2023 er det eneste større flyveshow på Sjælland. Der forventes 15.000 - 20.000 besøgende, afhængigt af vejret.

Flyopvisning (Airshow)

Ved Roskilde Airshow 2023 forsøger arrangøren at få så mange forskellige slags fly som muligt med i opvisningen. Målet er at mindst et kendt internationalt airshow team skal deltage. Forsvaret vil stille med militære fly og helikoptere fra søværnet og flyvevåbnet, samt deltagelse af udenlandske militærfly. Der bliver desuden stor deltagelse af civile passagerfly, forretnings fly og helikoptere, militære fly fra Anden Verdenskrig og tiden derefter, kunstflyvnings fly, samt et stort udvalg af hjemmebyggede fly og veteranfly (bl.a. de danske KZ-fly). Ydermere vil der være svævefly, dragefly, ultralights, modelfly og faldskærmsudspring. Flytyper vi normalt ikke ser, forventes også at deltage fra udlandet. Vi gentager sidste gangs store succes med rundflyvning både lørdag og søndag.

Tusmørke/aften airshow

Aften/tusmørke Airshowet i 2019 (2021 aflyst pga. Covid-19) blev en succes og  vil gentaget fredag aften. Portene åbnes kl. 18.00, hvor der frem til selve opvisningens start, er mulighed for at se de fly som allerede er ankommet. Der vil være mulighed for at købe mad og drikke, og ikke alle udstillingsstande vil være opstillet. Aftenen sluttes af med fyrværkeri. Se opvisningsprogrammet på Airshow siden.

Mad & drikke, handicapede, rygning, samaritter, hunde

Det er muligt at købe mad & drikke i udstillingsområdet, hvor der også findes toiletter. Området er generelt ujævnt og ikke særligt kørestolsvenligt, men noget af området er asfalt. Det er forbudt at ryge på hele lufthavnsområdet. Der findes smaritter og læger med deres egen stand. Det er ikke tilladt at medbringe hunde, undtagen førehunde. Handicapparkering findes lige overfor terminalbygningen. 

Person med ledsagerkort der hjælper en handicappet, kommer gratis ind mod forevisning af ledsagerkortet.

Udstillinger

Alle fly som deltager i opvisningen vil kunne beses på jorden, hvis andet ikke er anført. Desuden forventes stande fra uddannelsesinstitutioner indenfor flyvning, stande fra flyvesportsunioner samt stande fra foreninger og andre, som har med flyvning at gøre. Desuden vil der være et område med børnetivoli med bl.a. karrusel og hoppepude.

Arrangører

ROSKILDE AIRSHOW arrangeres af Foreningen Roskilde Airshow.
Udover næste Airshow går et eventuelt overskud til at fremme interessen for flyving gennem bl.a. Roskilde Flyveklub, som f.eks. bruges til uddannelse af privatpiloter, foredrag, udflugter, vedligeholdelse af flycertifikat, videreuddannelse m.m.

Stævne Speaker

En vigtig person ved et Airshow er stævne speakeren. Ikke kun til at fortælle om det der sker, men også i nødsituationer.

Jan Erik Messmann har været med i speakertårnet siden 1999 og har fortalt de mange tusinde stævnegæster der kommer hvert andet år mangt og meget om fly, luftfart, piloter, og alt hvad der rør sig omkring et stort Airshow som Roskilde Airshow. Jan Erik har fløjet siden han fik sit pilotcertifikat i en alder af 23 år. Hans store brede kendskab til fly har han gennem mange års virke som pilot, både privat og erhverv. I halvfjerdserne blev han bl.a. nummer 1 ved det store Anton Berg Rally, der dengang blev afholdt som det første store show på EKRK.

Jan Erik fløj i alt 14 flytyper og arbejdede en sommer i Ålborg Airtaxi. Grundet det store antal piloter der var uddannet i 1979 (135 arbejdsløse), var det næsten umuligt at få arbejde. Flyvningen er dog Messmann’s hjertebarn, og i dag hygger han sig stadig som speaker, nu i et godt samarbejde med Michael Dines og Dieter Betz.

Messmann har, udover sin flyvning, været medlem af Folketinget 2015-2019, her som medlem af Transportudvalget og Forsvarsudvalget. Siden 2010 været kaptajn ved Canal Tours i Københavns Havn samt sanger i Cirkusrevyen anno 1971 og TV-vært på TV2 fra 1993 til 2002.

Vejrforholdene

 

En vigtig medspiller ved et flyvestævne er vejret. Udover de generelle regler for kunstflyvning, som er mindst 8 km sigtbarhed og 900 m skydækkehøjde, har de forskellige opvisningsfly også deres egne minima i forhold til sigtbarhed og skyhøjde, som skal være til stede for at kunne gennemføre opvisningen. Desværre er vi som arrangører ikke herrer over vejret, men i de mange år Roskilde Airshow er blevet afholdt, har vi kun nmåtte aflyse ialt 2 dage.

Sikkerheden

 

Som ved al anden flyvning er sikkerheden ved et airshow høj. I "Bestemmelser for Luftfart" findes der helt specifikke regler for hvordan et sådan stævne skal afvikles. Der skal f.eks. være en person - Stævne/opvisningslederen - som er ansvarlig overfor myndighederne. Der skal selvfølgelig være ambulance og redningtjeneste. Flyene må ikke overflyve publikumsområdet og afstanden skal være 150 meter hertil. Ud over de regler som luftfartsmyndighederne beskriver, har arrangørerne i tæt samarbejde med Roskilde Lufthavn udarbejdet kommunikationsveje ved eventuelle ulykker. Vejledning til publikum er beskrevet i programmet som udleveres ved indgangen til stævnet og i informationen.

Roskilde Airshow sponsorer

Roskilde Kommune
Sydbank
DCC & Shell Aviation Denmark
SIF Gruppen
Copenhagen Airports
Spar Nord
Your logo here
Skal dit firma vises her? Klik her for mere info
Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev